Overslaan en naar de inhoud gaan

Bouwbedrijven kampen met prijsstijgingen en bevoorradingsproblemen

prijsstijging

Nagenoeg alle bouwbedrijven hebben op dit moment te kampen met laattijdige leveringen en bevoorradingsproblemen, zo blijkt uit een enquête van de Confederatie Bouw.

Daardoor gaan ook de prijzen van bouwmaterialen de hoogte in. Zo ondervindt 37% van de bouwbedrijven sinds november 2020 prijsverhogingen van 15% en meer. “Wij raden aannemers aan om bij nieuwe contracten met een dagprijs of een prijsherzieningsclausule te werken”, zegt Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.

97% van alle bouwbedrijven wordt op dit moment geconfronteerd met bevoorradingsproblemen. 6 op de 10 bouwfirma’s kunnen momenteel nog binnen de geplande termijn werken, maar steeds meer komen geplande uitvoeringstermijnen in het gedrang. De laattijdige bevoorradingen riskeren vooral op langere termijn problemen te veroorzaken. 22% van de klanten is het niet eens met een latere oplevering van de werken, terwijl 8% een lopende bestelling stopzet.

Die bevoorradingsproblemen leiden tot hogere prijzen van bouwmaterialen. De prijsverhogingen van hout, staal, non ferro metalen, cement, plastiek, isolatiematerialen en kleiproducten spelen de sector stevig parten, zo blijkt verder uit de enquête van de Confederatie Bouw. 37 procent van de bouwbedrijven stelt prijsverhogingen van meer dan 15 procent vast voor deze materialen en dat sinds november 2020. Bovendien gaat een vijfde van de bouwondernemers uit van verdere prijsverhogingen voor deze materialen van 15 procent en meer voor de komende drie maanden.

In bijna 90% van de gevallen moeten de bouwfirma’s zelf deze prijsverhogingen slikken. Immers, slechts 24 procent van de aannemers kan de prijsverhogingen gedeeltelijk doorrekenen aan de klant en enkel 13 procent van de aannemers rekent de prijsverhogingen helemaal door. Die doorrekening is enkel mogelijk indien contractueel voorzien of indien de klant solidair is met de bouwfirma.

Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw: “Wij raden bouwondernemingen aan om bij nieuwe contracten te werken met een dagprijs of met een herzieningsclausule, zodat prijsverhogingen minder negatieve impact op hen hebben. Het gaat hier immers om een evenwichtige en transparante manier van werken. Uit ons onderzoek blijkt dat 4 op de 10 aannemers werken met een dagprijs bij nieuwe contracten en 3 op de 10 met een herzieningsclausule.”

Ondertussen zit de Confederatie zelf ook niet stil. Ook al zijn de bevoorradingsproblemen en prijsstijgingen een mondiaal probleem, toch kunnen we onze rol spelen. Eén van de maatregelen die onze organisatie voorgesteld heeft aan federaal minister van Economie Pierre-Yves Dermagne is om de omstandigheden die zich nu voordoen als uitzonderlijk te beschouwen. Dat houdt in dat de risico’s niet integraal door de aannemer moeten gedragen worden, vermits het immers om abnormale prijsstijgingen gaat. Verder heeft de Confederatie Bouw, samen met haar Europese partnerorganisaties, gevraagd aan de Europese concurrentieautoriteiten om na te gaan of er geen kartels of overeenkomsten worden gevormd tussen grote spelers die het aanbod en/of de prijs beïnvloeden en dat zowel op Europees als op mondiaal niveau.