Overslaan en naar de inhoud gaan

Het persoonscertificatietraject Steigerbouw

echafaudages formations

De eerste vraag naar een certificatie voor steigerbouwers kwam vanuit de petrochemie (VIBNA). VSBB (Belgische Federatie van Stellingbouwers), Constructiv en Embuild Plus zijn aan die vraag tegemoetgekomen met de ontwikkeling van het persoonscertificatietraject Steigerbouw. Wellicht niet verwonderlijk gezien de oorspronkelijke vraag, toonden vooral bedrijven die hoofdzakelijk in de petrochemische sector actief zijn interesse.

Hier komt echter stilaan verandering in: ook bedrijven die in de bouw- en renovatiesector actief zijn, vinden de weg naar dit opleidings-en certificatietraject. De eerste die mee instapte, is AB Algemene Bouwwerken uit Wuustwezel. Zij vertellen graag waarom!

Bij AB Algemene Bouwwerken bouwen wij stellingen voor zowel onze eigen gevelbezetters maar ook voor andere aannemers (schilders, gevelwerken, metselwerken, voegers, dakwerkers, …) en voor evenementen. Bij het plaatsen van de stelling zijn voor ons 2 zaken belangrijk: een veilige stelling maar ook een ergonomische werkplaats voor de mensen die gebruik maken van de stelling.

Over het algemeen zou er in de bouwsector, en vooral bij kleinere bedrijven, nog meer aandacht moeten komen voor alles wat veiligheid aangaat. Vanaf het ogenblik dat Ivo als ondernemer gestart is met AB Algemene Bouwwerken, was het voor ons evident om veilig werken op hoogte als een ‘normaliteit’ te beschouwen: hij is immers zelf als stellingbouwer opgeleid bij Hertel, in de industrie.

 Het is dus wel duidelijk dat we fier zijn op ons luik stellingbouw (weliswaar klein) en onze stellingbouwers zijn fier op hun werk. Daarom vinden we opleiding een essentieel onderdeel van het werk. Al in 2020 hebben onze stellingbouwers opleiding gevolgd bij de VDAB (chef-monteur, monteur en hulpmonteur). Toen was er al sprake van het persoonscertificatieschema dat nu helemaal uitgewerkt is.

 Dus toen op Matexpo 2023 een infosessie werd georganiseerd door Embuild Plus VSBB en Constructiv waarop het persoonscertificatietraject Steigerbouw uitgebreid toegelicht werd, hebben we ons hier onmiddellijk voor ingeschreven. Ondertussen behaalde al 1 arbeider het certificaat steigerinspecteur, een tweede behaalde onlangs het persoonscertificaat monteur.  Ook twee andere medewerkers zijn al ingeschreven voor de cursus chef-monteur.

 De opleiding die voorbereidt op het examen om het persoonscertificaat te behalen is best pittig, zeker voor Steigerinspecteur, wat een theoretische opleiding is: drie dagen theorie kan bij momenten overweldigend zijn als je gewend bent om dagelijks in de praktijk te staan! Maar we ervaren het hier allemaal zeker als een meerwaarde en zijn blij dat we de stap gezet hebben om deel uit te maken van deze certificatie.

 

 

equipe echafaudage